20 april 2011

Dvärgpinscherns historia

Även om dvärgpinscher och Dobermann har liknande utseende, så är dvärgpinschern inte en "Miniatyr Dobermann", de är mycket äldre än Dobermannrasen, med minst 200 år. Dobermann är uppfödd av Karl Friedrich Louis Dobermann 1880, Hr Dobermann var ute efter att skapa en hund som liknade en dvärgpinscher, fast 15 gånger större.

I USA tror man just att dvärgpinnscher är en härstammare från Dobermann,  detta färför Dobermann infördes till USA mycket tidigare, därför detta missförstånd.


Historiska artefakter och målningar visar att Dvärgpinschern är en mycket gammal ras, men faktaunderlaget som finns idag är sedan 200 år tillbaka. Det finns en debatt idag att rasen är mycket äldre än så, men det finns inga underlag för detta. De äldsta dokumenterade skrifter om rasen är från 1836. 
Dr Reichenbach säger sig tro att dvärgpinschern härstammar från korthårig tax (stor favoritras i tyskland) och med italiensk vinthund, och det har spekulerats mycket i detta genom åren. Dock finns det ingen dokumentation som stöder detta.
Många säger att det kan vara så att dvärgpinschern härstammar från den utdöda tyska Black&Tan Terriern som användes väldigt mycket förr i tiden vid avel för många av de tyska raserna som finns idag, såsom taxen, som då idag sägs användas för att få fram dvärgpinschern.

Den enda dokumenterade forskningen som finns är av Dr Reichenbachs så det sägs vara den mest trovärdiga. Genom att para den italienska Greyhounden med korthårig tax fick man en snabb och listig råttfångare. Tyska bönder, som ägde gårdar och ville bli av med ohyra dvs råttor och möss var väldigt tacksam för svärgpincher som verkligen gjorde ett bra jobb.

Det tyska ordet pinscher betyder inte terrier som många tror. Pinscher på tyska betyder faktiskt att bita. Pinscher är taget från det engelska ordet pinch, vilket betyder knipa och det beskriver för att beskriva den ”knipande” sättet dvärgpinscher fångar sitt byte på.
- Hälsningar Alexandra och Sylvester 

P.S. Bilderna får ej kopieras eller användas på något sätt utan min tillåtelse.

Källa Wiki

1 kommentar:

Giraffa - jag sticker upp huvudet sa...

Pinch - intressant. ha en bra dag i solen lilla Sylvester. hälsa matte, kram mamman