20 juni 2013

Hundar som drar



Tips från bonizashundskola

Hundar som drar

Jag tänkte skriva lite om hundar som drar i kopplet.
Det här är något som vi envisas med att lära valparna och sen jobba hårt med att träna bort när hunden börjar bli lite äldre o det börjar bli jobbigt.
Den lilla valpen som ska koppeltränas sitter ofta bara där och vill inte alls gå med ett obehagligt snöre som sätter gränser. Så när den väl går framåt har vi en tendens att mest skratta när den drar. Oj vilken fart det blev på hunden!
Men det är oftast här det börjar. Hunden får syn på något eller får upp ett spår. Något fantastiskt väntar längre fram. Kanske är det grannen som brukar klia och klappa och busa? Så hunden drar och kommer snabbare fram till grannen. Där den får sin belöning, den nådde sitt mål.
Ni går vidare. En lyktstolpe, 1000 hundar har kissat på den. Det luktar spännande. Hunden drar och kommer snabbare fram till lyktstoplen - belöning! Den får lukta.
Ni går vidare och möter ett annat ekipage. Förare plus hund. Din hund hoppar och studsar. Den far i zig-zak över gångbanan och drar allt vad den kan. BUUUUUUUUS! du skrattar åt hundens iver och låter hunden hälsa. Den vill ju så gärna. - Belöning, den bästa belöningen av alla, En kompis!
Så här börjar det oftast. Vi låter hunden dra till det den vill för det är lite sött med iver och det är inte så jobbigt. Den är ju bara bebis.
Men så blir hunden 35 kilo tung och det är inte så roligt längre!!
Nä är det sannolikt inte många läsare som är på väg att skaffa valp och därför har ni med stor sannolikhet redan lärt hunden att dra. Om inte, gör inte det!
Regler!
Men här är några regler iallafall.
1. kopplade hundar ska ALDRIG busa! Gå någonstans där ni kan släppa dem. De ska inte ha någon busförväntan när kopplet är på. Kopplet betyder att det inte är lönt att bli hispig för inget kommer ändå att hända.
2. Låt helst inte heller hunden hälsa på varenda hund ni möter och ska den hälsa så är det nos mot nos i MAX 4 sekunder sen särar ni på dem.
3. Låt inte hunden dra fram till människor. Den får gärna hälsa på dem men inte förrän den klarar av att vara lugn med alla tassarna på marken!
4. När ni närmar er ett spännande träd så se till att du har ca 0,5m koppel samlat mellan dina händer. Stanna den biten ifrån trädet och vänta tills hunden slutar dra. Så fort den slappnar av ger du den hela kopplet plus din armlängt och kanske ett kliv framåt. allt för att inte riskera att kopplet blir spännt igen, och säger varsågod.
Andra orsaker
Det finns även andra orsaker till att hundar drar.
Hundar är mottrycksdjur vilket innebär att om de känner ett tryck så ska de trycka emot. Prova tvinga din hund att sitta enbart genom att trycka handen på hundens ryggslut. den kommer spjärna emot allt den kan.
Samma sak är det med koppel. Skulle kopplet råka bli spänt så kommer också hunden alltså att dra!
Här är det väldigt viktigt att du tänker på hur DU agerar med kopplet.
Jag ser ofta hundägare som har hundarna i kort kort koppel så att dom ska vara redo om hunden börjar studsa iväg. Men då är där hela tiden ett visst mått av drag vilket skickar signalen till hunden "DRA!!" Försök ha hunden på så löst koppel som möjligt. Ge hunden en chans att ta kontroll över sitt agerande.
När hunden drar så är vi människor också ofta mottrycks djur, eller jag kanske ska säga mot RYCKS djur och vi rycker till i kopplet med ett arg "sluta dra!" vilket som ni kan förstå mest är förvirrande för hunden och såklart inte hjälper ett dugg.
När hunden drar i kopplet. Lås din armbåge i midjan så att du har armen fixerad. Målet är ju trots allt att hunden ska ta kontroll över sitt beteende och sluta dra, inte att du ska tappa kontrollen och börja.
Hunden fattar inte att den orsakar obehaget själv
Det finns också hundar som inte gillar halsband.
För många år sen hade jag en dragande unghund med halsband (Orsakerna var samma som för alla andra. Jag hade lärt henne det). Vi tränade på detta men jag skadade ryggen illa och klarade absolut inte av dragandet. Jag hade hört att många hundar slutar dra om de slipper ha halsband så jag köpte en spårsele och tog på hunden. Hon var väl 5 månader ungefär då och slutade genast dra. Började inte igen heller.
så hon tyckte helt enkelt att det var obehagligt med halsband varpå man kan tänka, precis som när vi rycker till, men obehaget bort ju få hunden att gå fint så den slipper känna av obehaget??
Men då kan man också tänka, men fisken borde ju simma MOT fiskaren och inte ifrån när den har en krok i munnen!!
Men det funkar ju inte så. För både hundar och fiskar är flyktdjur och försöker därför dra allt vad de kan för att kanske kanske komma ifrån obehaget. Kanske kan de springa (eller simma) ifrån det om farten blir hög nog!
Ta bort obehaget, ta bort dragandet!!
Olika funktioner av halsband och sele

När man då har en hund som drar så är det många som satsar på att köpa strypkoppel. Om hunden stryps borde den ju sluta dra! - Nej, se kommentar ovan.
så vi sätter halsbandet precis bakom öronen som vi sett på tv! - Nej det funkar inte men forskning har bevisat att smärtan detta orsakar på hunden är som 4 migränanfall samtidigt! Men nej, den fattar inte för det, se kommentar ovan.
Vanligt halsband?
ja om du har en hund som inte drar så är vanliga halsband kalasbra. Men om den drar så kan även vanligt halsband, liksom strypvarianter orsaka skador på struphuvud och nacke. Detta gäller då även om DU inte planerar att rycka i det. Hunden skadar tyvärr sig lika lätt när den själv rycker i det.
Halvstryp?
Ställ in det så det saknar strypfunktion så är det likvärdigt med vanligt halsband
Haltigrimma?
huuu. Ok att hunden vrids tillbaka men jag vill inte ens föreställa mig knycket i nacken när hunden med full kraft studsar ut från ägaren, kopplet tar slut och hunden vrids runt med ett knyck i nacken eftersom kopplet sitter fast runt nosen på hunden. Halti med flexikoppel är en vanlig syn som får mig att undra om ägarna alls tänk på att dom faktiskt kan döda hunden med denna kombination.
Spårsele?
Ja detta funkar på de hundar som drar för att halsband är läskigt men på vissa hundar som ändå drar händer det att remmen som går över bringan hamnar i halsen på hunden.
Y-Sele
mm nu börjar det lika nåt. Dessa sitter ofta bättre och om man köper ett som sitter perfekt så minskar man avsevärt risken för tryck i halsen vid dragande. Om hunden dock drar oavsett vad den har på sig så fyller det ingen annan funktion än att hindra att hunden skadar sig, vilket är värt väl så mycket!
Easy walk sele med remmar i armhålorna
TORTYR! funktionen av dessa är att skapa så stark smärta i armhålorna på hundarna att de inte vill dra. Ofta bränner remmarna hål i hundena armhålor.
Antidrag sele med framåtknäppning (Även easy walks variant)
Tjohoo. Nu kan hunden inte skada sig, och när den drar förlorar den lite av både kraft och motivation då den vrids tillbaka till dig! Det finns många varianter och VGW (Very good walking) är klart den bästa då de tänkt på såväl passform som att den ska vara vadderad på känsliga ställen. Den är även otroligt hållbar. Men kostar därefter..
Flexi! Nej. inte på en hund som drar. Flexit sitter som ett rullband och är 3-5 meter långt. I förarens hand sitter en hård plastklump. När hunden får syn på nåt så flyger den iväg. 5 meter senare har den fått upp bra fart och följande scenario kan ske.
1. det blir tvärnit för hunden som i värsta fall ha strypkoppel eller halti på sig. huga vilken smärta och skaderisk
2. Matte eller husses arm dras halvt ur led.
3. Matte eller husse tappar platsklumpen som nu flyger fritt efter den glada hunden redo att skada både levande och materiella ting i sin omgivning.
Nej flexi använder man på hundar som inte drar om man nu trivs med att använda detta.



- Hälsningar Alexandra och Sylvester 

P.S. Bilderna får ej kopieras eller användas på något sätt utan min tillåtelse.

3 kommentarer:

Jag sticker upp huvudet sa...

BRA! Hoppas många läser det här. kram

Jag sticker upp huvudet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag sticker upp huvudet sa...

Hej igen det var jag som tog bort det blev fel, här kommer det igen. Bra med spelregler! kram