13 juli 2013

SOMMARTIPS

Sommartips: Inför badsemestern med hunden

Lämnar ni civilisationen och blir badjävlar under semestern? Slöa stunder i hängmattan. Sommarprat i radio. Sol över sandstrand och klippor, lutande segel vid horisonten och hunden som leker med barnen i strandkanten. En sommardröm som blir sann för många. Och vissa små förberedelser kan minska risken för problem.
Bild laddas...Klippning av öronlappens insida minskar risken för infektion och underlättar vid inspektion och rengöring.
Förberedelser
”Rundsmörj” hunden hemma, i god tid innan ni ska ge er iväg, medan du har modern utrustning till hands.
Klipp klorna korta, då bryts de inte så lätt. Klipp pälsen mellan tårna och vid öronen och klipp bort det silkeslena vid mynningen till örongången.
Tunna ur all tät päls som torkar långsamt. En badglad hund får annars lätt problem med öron och hud. Klipp rejält! En urtunningssax har en skänkel som ser ut som en kam. Den används för att glesa ut pälsen utan att stubba den.
Har hunden hängöron – klipp hela insidan kort-kort. Rengör örongången. En smutsig, talgig hund bör badas med schampo i god tid före bad-semestern, så att huden hinner bilda litet nytt fett.
Glöm inte fästingprofylax! Men tänk på att flera medel är skadliga för fisk, så läs bruksanvisningen noga.
Våteksem
Trots bra förberedelser kan hunden få fukteksem. Hot spot, sommareksem, badeksem eller våteksem är några andra benämningar på samma typ av hudproblem. En kliande, fuktig fläck med kletig yta dyker plötsligt upp, ofta snett framför örat eller på halsen. Huden är varm, svullen och röd och den ömmar. Spaniel, retrievers och rottweiler drabbas oftare än andra raser.
Klipp rent ordentligt, både över själva förändringen och minst en centimeter ytterligare så ser du lättare om det sprider sig. Rengör med sårtvättmedel. Hindra hunden från att klia. Avstå från bad tills det läkt ut helt.
Om inte en snabb förbättring inträder blir det i stället snabbt sämre och då bör veterinär anlitas. Torka hunden när den badat utomhus.
Algblomning
Det tunna lagret av gult barrträdspollen som oftast ligger på vattenytan i juni är helt ofarligt. Avstå i övrigt från att låta hunden bada om vattnet ser otäckt ut eller luktar illa.
Ostkusten drabbas av allt större, tätare och längre algblomningar från juli månad och framåt. Vattnet ser ut som rabarbersoppa och ytskiktet packas till en tät, grå massa som hänger ihop som stora filtsjok.
Alla alger är inte giftiga, men du och jag kan inte bedöma det med blotta ögat. Håll hunden borta från stranden helt, låt den inte bada och låt den inte dricka av vattnet. Den blågröna varianten ger kräkningar, virrighet, diarré och kan ge skador för livet om den slår ut njurarna.
Äckliga saker
Många saker som är oätliga för människor är godis för hunden. Till strandens läckerheter hör intorkade fågellik, stinkande små snäckor och ruttna fiskar. Oftast klarar hundens mage sådana påfrestningar förvånande bra, men i kombination med att den även kolkar i sig stillastående strandvatten blir det ibland för mycket.
”Matförgiftning” - kräkningar och diarré - botas med svält, vila, vätska och flytande kol, som på apoteket går under namnet kolsuspension. Den senare ges matskedsvis och gärna utomhus då den är mycket mörksvart och har en tendens att hamna fel. När magen stadgat sig vidtar ett par dagars diet bestående av kokt ris och risavkok och sen övergår man successivt till vanligt foder.
Värmeslag
En bil kan snabbt bli en glödhet dödsfälla även om luften ute känns sval. Solen rör sig snabbt och skuggan flyttar sig. Den bil som du nyss parkerade i skuggan står snart mitt i solgasset. Det tar inte många minuter för luften att komma upp i livsfarlig temperatur.
Du svalkar en överhettad hund genom att omedelbart kyla ner den med mängder av kallt vatten. Dutta inte med handdukar. Häll över hinkvis eller spola direkt ur vattenslangen eller ställ/lägg hunden i vattenbrynet, bär den dit om det behövs. Kontakta veterinär.
Även på en uppvärmd klippa eller i gasset på läsidan kan en kopplad hund med varm päls bli överhettad. Luften över en vägbana kan vara dallrande het på dagen och även varm senare på kvällen. Förlägg den eventuella cykelmotionen av hunden till tidigt på morgonen eller riktigt sent på kvällen.
Bild laddas...En ormbiten finsk spets. Ansiktet svullnar snabbt efter bettet och får form som hos en guldhamster. [Foto: Nils Wallin Håkansson]
Fästingar
Bläddra igenom hundens päls varje kväll och ta bort de krypande fästingar du kan se med blotta ögat. En fastbiten fästing tas bäst bort med fästingplockare. Apoteket har en modell av metall som greppar runt fästingens huvud och drar ut den utan att klämma ut smittämne, vilket annars lätt händer om du nyper runt fästingen med fingrarna.
Smitta kan även spridas av fästingens små larver och nymfer. De är så små att du aldrig kan hitta dem.
Använd därför även kemiskt skydd. Exspot® vet. och Frontline vet. är receptfria ampuller som kläms ut i en bena i pälsen. Även halsband impregnerat med ohyremedel, Scalibor® vet., är numera receptfria.
Vid lokal irritation skall lösning tvättas bort, respektive halsband tas av. Studera bruksanvisningen noga innan du använder fästingmedel.
Getingar
En nyfiken hund blir lätt getingstucken. Den sticker fram huvudet för att för att sniffa på det surrande krypet och får vips ett stick i nosen. Ibland kan du hitta gadden om du letar i pälsen.
Giftet framkallar stark smärta och en öm svullnad, men är ofarligt. Låt hunden vila tills den är återställd. Om giftet sprutas in i blodbanorna kan det ge kort yrsel och illamående, men normalt går det över snabbt. Om en mycket liten hund blir biten av många getingar eller om hunden svullnar i andningsvägarna bör du kontakta veterinär.
Det senare händer hundar som fångar flygfän med munnen. Uppmuntra därför inte hunden att snappa efter flugor även om det ser roligt ut; den kan inte skilja mellan snälla och stingande insekter.
Bild laddas...Ytterligt sällsynt kan en hund, liksom enstaka människor, vara överkänslig för insektsstick och kollapsa totalt efter ett bett.
Ormbett
Vissa platser i skärgården är rika på orm. Huggormen är cirka en halv meter lång med mörkt och slingrande ryggband. Bottenfärgen är ljusare än mönstret och kan vara grå, brun eller rödbrun. Enstaka huggormar är helt svarta och kan då vara svåra att skilja från en svart snok. Snoken har dock ofta ljusa kind- eller nackfläckar och är inte giftig.
De flesta ormbitna hundar blir ordentligt sjuka eftersom de stressar ormen att helt tömma sina giftkörtlar. Ormbett utan giftinjektion förekommer men är mindre vanligt. Ett giftigt ormbett är mycket smärtsamt. Ofta far hunden rätt upp i luften och skriker högt. Hunden blir biten i nosen eller i tassarna då den försöker hindra ormen från att ringla bort. Märken efter tänderna kan ibland ses som två små parallella blodiga streck.
Ormgift ger en kraftigt ömmande och svampig blåröd svullnad som ökar i storlek timme för timme. Hunden kan bli yr och vinglig, slö och i värsta fall medvetslös. Akut kräkning och diarré förekommer och likaså tung och rosslande andning, blodtrycksfall och oregelbunden hjärtverksamhet.
Bild laddas...Efter en stund kan en ansiktsbiten hund se ut som en flodhästunge i huvudet. En tassbiten hund vägrar stå på den uppsvällda tassen.
Huggormsgift kan ge dödliga skador. Storleken på hunden eller hundens ålder spelar ingen roll. Det är styrkan i giftet, dosen och bettstället som är avgörande. Varje ormbiten hund måste behandlas som om dess liv är i fara.
Bär hem hunden eller håll den stilla på platsen. Kyl bettet med vatten eller lägg ett kallt omslag av en blöt handduk eller ett plagg. Ge eventuella mediciner mot ormbett och kontakta veterinär. Utgå från att du skall åka till akutmottagning genast.
Receptbelagd medicin
Reglerna för förskrivning av receptbelagd medicin har stramats upp under senare år. Räkna därför inte med att få medicin per telefonrecept, utan boka tid för personligt besök hos veterinär.

http://www.hundsport.se/redaktionellt/veterinaren_mapp/sommartips_infor_badsemester.html

- Hälsningar Alexandra och Sylvester 

P.S. Bilderna får ej kopieras eller användas på något sätt utan min tillåtelse.

Inga kommentarer: